Sesekali sarapan roti jala dengan kari ayam tentu sedap. Tapi nak rajin jer buat roti jala ni. Sebab mengambil masa lama juga nak habiskan satu adunan. hehe.
Buat roti jala ni awal pagi tapi siap dah pukul 10.00 pagi. So, sarapan kul 10.00 lebih la. Roti jala boleh juga di makan dengan lain lain selain kari ayam. Boleh juga letak inti macam inti karipap di dalam gulungan roti jala tu. Tapi kebiasaannya makan cicah dengan kari lah sedap...
Teringat Hari Raya tahun lepas satu hari buat roti jala ni untuk marhaban lelaki di taman perumahan. Tapi seronok, berbaloi sebab licin akhirnya. Tak cukup . Setakat itu saja yang mampu di buat .
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan :
- 500 gram tepung gandum
- 500 ml air
- 2 biji telur
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh garam
Campurkan semua bahan, pastikan tidak terlalu pekat atau cair. Kisar supaya tidak bergentel dan tapis. Lepas tu dah ok, kirailah atas kuali leper dengan acuan roti jala tu... Kenalah pandai kirai baru cantik jadinya roti jala tu. Takut nanti jadi macam lempeng jer.
share on:facebook
0 comments:
Post a Comment