Thursday, July 22, 2010

Petua Dari Dapur


Petua memilih Ikan Segar
Bagi memastikan ikan yang dibeli segar, pastikan ingsang ikan masih merah atau mata ikan masih kelihatan jernih. Selain itu, tekan sedikit dagingnya dengan jari. Ikan segar tidak akan meninggalkan bekas di tempat yang ditekan.

Petua mengurangkan bau petai
Selepas memotong petai, rendamkan di dalam air beras selama satu jam. Kemudian, bersihkan seperti biasa.

Petua kilatkan sudu dan garpu
Rendamkannya ke dalam air asam jawa selama satu jam. Kemudian keringkan dengan kain lembut. Setelah kering, sapukan sedikit minyak masak dan jemur seketika.

Petua bersihkan perut lembu
Masukan perut ke dalam bekas dan tuangkan air sejuk. Kemudian masukkan pula sedikit larutan air kapur dan kacau sehingga larut. Bersihkan dan bilas perut dengan air bersih selepas itu.


share on:facebook

0 comments:

Post a Comment