Monday, June 28, 2010

Manfaat Pengambilan Udang

Menjaga kesihatan kardiovaskular kerana kandungan asid lemak esensial akan menurunkan kolesterol jahat dan mencegah penggumpulan kepingan darah atau aterosklerosis.

  • Memenuhi keperluan protein dengan asid amino berprofil lengkap yang mudah diserap tubuh.
  • Sangat sesuai untuk menu diet kerana kalorinya yang rendah.
  • Memaksimumkan berbagai fungsi organ-organ vital tubuh kerana mempunyai pelbagai kandungan vitaminnya.
  • Sebagai antiodsidan yang mampu menjaga kesihatan fungsi kekebalan tubuh, anti radikal bebas penyebab 50 macam penyakit degeneratif dan membantu pengeluaran antibodi dengan kandungan selenium yang sangat tinggi.
  • membantu kerja lebih dari 70 jenis enzim, hormon, dan proses biosintesis dalam tubuh lainnya dengan kandungan zinknya.
  • Sangat penting untuk kecerdesan dan pertumbuhan anak kerana tinggi vitamin D, B12 dan Omega 3.
  • Mencegah penyakit darah rendah dan berperanan dalam pembentukan sel darah merah kerana kandungan besi dan zink yang tinggi.
  • Menjaga kesihatan mata dengan kandungan vitamin A.
  • Menjaga kesihatan kulit kerana kandungan vitamin E dan niasin yang tinggi.
  • Menjaga kesihatan tulang, gigi dan sendi dengan kandungan vitamin D, kalsium dan potassium yang tinggi.

* Rujukan : Info Sihat MW



share on:facebook

0 comments:

Post a Comment